By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
City of Larnaca
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
    • Τοπικά Γενικά
    • Έχουμε Θέμα
    • Όμορφα της Πόλης
    • Πολιτική
    • Αστυνομικά Νέα
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Κοινωνία
    • Πολιτιστικά
    • Περιβάλλον
    • Αθλητικά Νέα
  • ΝΕΑ ΔΗΜΩΝ
    • Δήμος Λάρνακας
    • Δήμος Αραδίππου
    • Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού
    • Δήμος Αθηένου
    • Δήμος Λευκάρων
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Επιχειρηματικοτητα
    • Νέα Eπιχειρήσεων
    • Ανάπτυξη Γης
    • Τουρισμός
    • Εκπαίδευση
    • Πρόσωπα
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Νέες Αφίξεις
    • Ευρετήριο Επιχειρήσεων
    • Θέσεις Εργασίας
    • Γενικά
  • Διασκεδαση
    • Έξοδος
    • Φαγητό
    • Θέατρο
    • Εκδηλώσεις
    • Τέχνη
    • Ατζέντα Εκδήλωσεων
  • Τουρισμος
    • Ειδήσεις Τουρισμού
    • Τουριστικές Πληροφορίες
    • Καταλύματα
    • Εστιατόρια
    • Δραστηριότητες
    • Υπηρεσίες
  • ΛΑΡΝΑΚΑ 2030
  • Podcast
  • ΑΚΙΝΗΤΑ
    • Προσθήκη Ακινήτου
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Reading: Κάνουμε τον γύρο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα από τα τυριά της
Αγγελία
City of Larnaca
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
    • Τοπικά Γενικά
    • Έχουμε Θέμα
    • Όμορφα της Πόλης
    • Πολιτική
    • Αστυνομικά Νέα
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Κοινωνία
    • Πολιτιστικά
    • Περιβάλλον
    • Αθλητικά Νέα
  • ΝΕΑ ΔΗΜΩΝ
    • Δήμος Λάρνακας
    • Δήμος Αραδίππου
    • Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού
    • Δήμος Αθηένου
    • Δήμος Λευκάρων
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Επιχειρηματικοτητα
    • Νέα Eπιχειρήσεων
    • Ανάπτυξη Γης
    • Τουρισμός
    • Εκπαίδευση
    • Πρόσωπα
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Νέες Αφίξεις
    • Ευρετήριο Επιχειρήσεων
    • Θέσεις Εργασίας
    • Γενικά
  • Διασκεδαση
    • Έξοδος
    • Φαγητό
    • Θέατρο
    • Εκδηλώσεις
    • Τέχνη
    • Ατζέντα Εκδήλωσεων
  • Τουρισμος
    • Ειδήσεις Τουρισμού
    • Τουριστικές Πληροφορίες
    • Καταλύματα
    • Εστιατόρια
    • Δραστηριότητες
    • Υπηρεσίες
  • ΛΑΡΝΑΚΑ 2030
  • Podcast
  • ΑΚΙΝΗΤΑ
    • Προσθήκη Ακινήτου
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Reading: Κάνουμε τον γύρο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα από τα τυριά της
Sign In
  • Join US
Προσθήκη Αγγελίας
City of LarnacaCity of Larnaca
Font ResizerAa
Search
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
    • Τοπικά Γενικά
    • Έχουμε Θέμα
    • Όμορφα της Πόλης
    • Πολιτική
    • Αστυνομικά Νέα
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Κοινωνία
    • Πολιτιστικά
    • Περιβάλλον
    • Αθλητικά Νέα
  • ΝΕΑ ΔΗΜΩΝ
    • Δήμος Λάρνακας
    • Δήμος Αραδίππου
    • Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού
    • Δήμος Αθηένου
    • Δήμος Λευκάρων
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Επιχειρηματικοτητα
    • Νέα Eπιχειρήσεων
    • Ανάπτυξη Γης
    • Τουρισμός
    • Εκπαίδευση
    • Πρόσωπα
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Νέες Αφίξεις
    • Ευρετήριο Επιχειρήσεων
    • Θέσεις Εργασίας
    • Γενικά
  • Διασκεδαση
    • Έξοδος
    • Φαγητό
    • Θέατρο
    • Εκδηλώσεις
    • Τέχνη
    • Ατζέντα Εκδήλωσεων
  • Τουρισμος
    • Ειδήσεις Τουρισμού
    • Τουριστικές Πληροφορίες
    • Καταλύματα
    • Εστιατόρια
    • Δραστηριότητες
    • Υπηρεσίες
  • ΛΑΡΝΑΚΑ 2030
  • Podcast
  • ΑΚΙΝΗΤΑ
    • Προσθήκη Ακινήτου
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Follow US
© 2025 cityoflarnaka.com | All rights reserved. Developed with care by Novemind.
City of Larnaca > Blog > Going Out > Κάνουμε τον γύρο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα από τα τυριά της
Going Out

Κάνουμε τον γύρο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα από τα τυριά της

Alexandros Elia
Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου, 2025 1:36 μμ
Από Alexandros Elia
7 Λεπτά Ανάγνωσης
Κοινοποίηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Advertisements

Η χώρα μας φημίζεται για το λάδι της και τις ελιές και στα τυριά, όμως, δεν πάει πίσω, με κάθε γωνιά της να παράγει και ένα ξεχωριστό τυρί. Κάποια από αυτά έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) κι άλλα όχι. Όπως και να’χει, όμως, είναι πεντανόστιμα και λατρεύουμε να τα δοκιμάζουμε στον τόπο παραγωγής τους, στα διάφορα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα νοστιμότερα.

Σε αυτό μας το ταξίδι, αφήνουμε για λίγο τα νησιά και περιφερόμαστε γευστικά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο για να δοκιμάσουμε ντόπιο τυρί σε έναν κατάλογο που δεν έχει τελειωμό.

Κατίκι Δομοκού

Από την Κεντρική Ελλάδα, το Κατίκι Δομοκού είναι κρεμώδες τυρί λευκού χρώματος, με γεύση ελαφρά ξινή και αλμυρή κι έχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στον Παρνασσό μας περιμένει η Φορμαέλα, τυρί ημίσκληρο με πικάντικη γεύση, πλούσιο άρωμα, συμπαγή υφή και χρώμα υποκίτρινο. Η Κεφαλογραβιέρα παρ’ όλο που παράγεται σε διάφορες περιοχές, έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και είναι ένα σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα με αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα, που χρησιμοποιείται συχνά όταν φτιάχνουμε σαγανάκι.

 

Ο Τελεμές είναι ένα είδος παραδοσιακού τυροκομικού προϊόντος που παράγεται κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα είδος μαλακού λευκού τυριού που οπτικά μοιάζει αρκετά με τη φέτα, αλλά παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο, αφού κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και φυλάσσεται σε τενεκέδες μέσα σε άλμη για να διατηρείται καλύτερα. Παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα και τα λιπαρά του διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του γάλακτος που περιέχει.

Επόμενη στάση είναι το Αγρίνιο, όπου παράγεται το Τσαλαφούτι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Το τσαλαφούτι είναι ένα τυρί ακριβώς ίδιο με το κατίκι Δομοκού, με διαφορετική ονομασία κι έχει υφή που μοιάζει με γιαούρτι.

Μυζήθρα

Από την Κεντρική Ελλάδα ανεβαίνουμε βόρεια, για να σταματήσουμε για λίγο στη Θεσσαλία και να απολαύσουμε Γαλοτύρι, ένα ιδιαίτερο τυροκομικό προϊόν που δεν κατατάσσεται ούτε στα τυριά ούτε στα γιαούρτια και δεν χρειάζεται μαγιά. Παράγεται από πολύ λιπαρό πρόβειο γάλα (ορισμένοι βάζουν και λίγο κατσικίσιο) και αφότου βραστεί, του προστίθεται αλάτι και αφήνεται σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία 18-20 βαθμούς σκεπασμένο. Κάθε μέρα πρέπει να ανακατεύεται για να μη σβωλιάζει, καθώς στο τέλος πρέπει να αποκτήσει πηχτή κρεμώδη υφή. Η Γραβιέρα Αγράφων επίσης, φτιάχνεται στο ορεινό χωριό κι έχει ξεχωριστά αρώματα, ενώ αποτελεί σκληρό επιτραπέζιο τυρί, κυλινδρικού σχήματος, που παράγεται παραδοσιακά αποκλειστικά από γάλα πρόβειο, ή μείγματα αυτού με γίδινο. Στη Θεσσαλία, αλλά και στη Μακεδονία, και την Ήπειρο θα βρείτε το Ξινοτύρι, που είναι μαλακό λευκό επιτραπέζιο τυρί, αλοιφώδους υφής, με υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Στη Θεσσαλία συναντάμε επίσης κασέρι, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, και ανθότυρο.

Novemind

Ανεβαίνουμε προς Ήπειρο μεριά, η οποία είναι ξακουστή για τις πίτες της, αλλά και στα τυριά δεν πάει πίσω. Το Μετσοβόνε είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, απ’ όπου πήρε και το όνομά του και όπου παράγεται ένα άλλο γνωστό τυρί, η Μετσοβέλα. Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, ενώ ωριμάζει επί διάστημα περίπου τριών μηνών και παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο. Η Κεφαλογραβιέρα, η οποία παράγεται σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Μακεδονία, δεν λείπει και από την Ήπειρο, με την πικάντικη και αλμυρή της γεύση. Στην Ήπειρο θα βρείτε και το κρεμώδες ελαφρύ Τουλουμοτύρι που ωριμάζει σε τουλούμια, γαλοτύρι, μανούρι, την Ούρδα που αποτελεί ένα εκλεκτό τυρί τυρογάλακτος με συμπαγή, σφιχτή δομή, ελάχιστες τρύπες, πλούσια γεύση και ευχάριστο άρωμα, το βλαχοτύρι (σκληρό τυρί υποκίτρινο από πρόβειο ή και αγελαδινό γάλα) και φυσικά εκλεκτή φέτα.

Μετσοβόνε

Λίγο βορειότερα, στη Θράκη, παράγουν επίσης Κασέρι και Τελεμέ, ένα μαλακό λευκό τυρί με τρύπες που μοιάζει με τη φέτα, αλλά παρασκευάζεται διαφορετικά όσον αφορά στο αλάτισμα και το στράγγισμα, ενώ δεν έχουν κάποιο ξεχωριστό τυροκομικό προϊόν.

Σε αντίθεση με τη Θράκη, στη Μακεδονία υπάρχει πλούσια παράδοση τυροκομικών. Ο Μπάτζος είναι ένα λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο εξαιτίας της χαμηλής λιπαρότητας διατηρείται στην άλμη, για να κρατιέται υγρό. Η γεύση του είναι υπόξινη και ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή. Το Ανεβατό είναι ένα μαλακό λευκό τυρί με λίγα λιπαρά που θυμίζει το ανθότυρο και παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην επαρχία Βοΐου Νομού Κοζάνης, από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή από μείγμα αυτών. Στη Θεσσαλονίκη, την τιμητική της έχει η Βικτώρια, ένα κιτρινωπό τυρί, κυλινδρικού σχήματος από αγελαδινό γάλα που κερώνεται στο εξωτερικό του και μοιάζει με το Μετσοβόνε, αλλά χωρίς την χαρακτηριστική του καπνιστή γεύση. Το γνωστό σε όλους μας Μανούρι παράγεται σε Μακεδονία και Θεσσαλία είναι παραδοσιακό μαλακό τυρί τυρογάλακτος και παρασκευάζεται από 100% ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, γνωστό σε όλους για το εξαιρετικό ταίριασμά του με τις σαλάτες. Μοιάζει πολύ με τη μυζήθρα και τρώγεται φρέσκο ή ψημένο, με αλμυρό ή γλυκό συνοδευτικό.

Φέτα

Μια τελευταία στάση πραγματοποιούμε στην Πελοπόννησο για να πάρουμε μια γεύση από ντόπια πρόβεια γραβιέρα, κεφαλοτύρι, αλλά και κεφαλογραβιέρα.Στη νότια Πελοπόννησο, στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, θα βρείτε τη Σφέλα, που θυμίζει φέτα και παράγεται σχεδόν όπως και αυτή, από φρέσκο απαστερίωτο πρόβειο ή γίδινο γάλα, ενώ καταναλώνεται φρέσκια ή πιο ώριμη για σαγανάκι. Τα Καλάβρυτα φημίζονται για τη Φέτα και τη Φορμαέλα τους και το Λεωνίδιο το αλοιφώδες τσακώνικο τυρί Σιμπουκουκίρα, που βγαίνει από την κρέμα γάλακτος αφού αφαιρεθεί το βούτυρό της.

Τελευταία κρατήσαμε μια μπουκιά με τη γνωστή σε Ελλάδα και εξωτερικό Φέτα, η οποία παράγεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με διάφορες παραλλαγές. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Μυζήθρα, το παραδοσιακό αυτό τυρί που παράγεται παντού με διάφορες μορφές, από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, τυρόγαλο με προσθήκη γάλακτος.

estset

test

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print

Νέες γεύσεις στο καλοκαιρινό μενού του The Point All Day Bar

25 προτάσεις για Valentines Day στην πόλη μας

Με το «Death to 2020» αποχαιρετά το 2020 το Netflix

Προτάσεις εξόδου για απόψε και το Σαββατοκυρίακο

Προτάσεις εξόδου για απόψε και το Σαββατοκυρίακο

More Popular from Foxiz

Νέα Eπιχειρήσεων

Τα Top 10 ακίνητα στους ισολογισμούς της Τρ. Κύπρου

Alexandros Elia
0 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα καταστήματα ZARA ζητούν 29 άτομα για εργασία με μέχρι 1200 ευρώ το μήνα

Alexandros Elia

Πραγματοποιείται σήμερα συνέδριο για την αναβάθμιση

Alexandros Elia
0 Λεπτά Ανάγνωσης
- Advertisement -
Ad image
Νέα Eπιχειρήσεων

Επεκτείνεται η Connected Sky με νέο γραφείο στο Χονγκ Κονγκ

Η εταιρεία, ConnectedSky,  ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκτασή  της στην Ασία. Η εταιρεία της οποίας ιδιοκτήτης είναι…

Alexandros Elia
Νέα Eπιχειρήσεων

Η ομορφιά θέλει τον ειδικό της

Η περιποίηση και η ομορφιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένα πετυχημένο αποτέλεσμα χρειάζεται τον ειδικό του.…

Alexandros Elia
Νέα Eπιχειρήσεων

Antonis intreview

BLUE AIR     Τι σε ώθησε να εργαστείς σε μια τέτοιου είδους βιομηχανία? Νομίζω η…

Alexandros Elia
Νέα Eπιχειρήσεων

Tus: Στα ελληνικά νησιά από 24 Ιουνίου

Alexandros Elia
Νέα Eπιχειρήσεων

Γενικές Ασφάλειες Κύπρου: Σταθερή προσήλωση στον άνθρωπο

Οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, από την ίδρυση τους το 1951, διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της…

Alexandros Elia
City of Larnaca

Η City of Larnaka φέρνει κοντά σας τα τελευταία νέα, εκδηλώσεις και ιστορίες από τη Λάρνακα, κρατώντας σας συνδεδεμένους με ό,τι συμβαίνει στην πολυσύνθετη πόλη μας.

Νέα & Ενημερώσεις

  • Τοπικά Νέα
  • Νέα Δήμων
  • Πολιτιστικά
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον

Ενότητες

  • Επιχειρήσεις
  • Αθλητικά Νέα
  • Διασκέδαση
  • Τουρισμός
  • Podcast
  • Λάρνακα 2030

Χρήσιμα

  • Διαφημίστειτε Μαζί Μας
  • Ευρετήριο Επιχειρήσεων
  • Θέσεις Εργασίας
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
© 2025 cityoflarnaka.com | All rights reserved. Developed with care by Novemind.